Ero sivun ”Kadonneen tutkinnon metsästys v2.0” versioiden välillä

Kohteesta Digiwiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
(Pelin lopetus:)
Rivi 67: Rivi 67:
 
Punaisen ympyrän halkaisija: 46 mm
 
Punaisen ympyrän halkaisija: 46 mm
 
Mustan ympyrän halkaisija: 16 mm
 
Mustan ympyrän halkaisija: 16 mm
 +
 +
===Pelin evoluutio:===
 +
*Alkuperäinen, 2004: Kehittäjät: Kaisa Aho, Tuomas Mäkilä, Kari Jakobsson, Aki Halonen
 +
*Päivitys, 2016: Lisätty 6 kaupunkia ja reittimuutoksia. Muutokset: Marlo Ekberg, Julius Rajala ja TiTeTa-toimikunta 2016

Versio 15. maaliskuuta 2016 kello 02.54

Kadonneen tutkinnon metsästys -peli

Pienoiskuvan luominen epäonnistui: Esikatselukuvaa ei voitu tallentaa kohteeseen

Kadonneen tutkinnon metsästys, tuttavallisemmin KTM, on vuoden 2004 TiTeeneitä varten suunniteltu juomapeli Digitille. Peli perustuu vahvasti Afrakan tähti -peliin. Vuonna 2011 pelilauta kaivettiin taas esille ja uudelleenmuisteltiin säännöt ja toiminnallisuus kasaan jälleen kerran TiTeeneitä varten.

Versio 2.0 on vuonna 2014 toteutettu päivitys, jonka tarkoituksena oli vähentää pelin satunnaisuutta sekä luoda pelistä vähän kasuaalimpi. Tämä kuitenkin epäonnistui marginaalisesti ja vuonna 2016 suunniteltiin v2.1, johon mm. lisättiin kuusi kaupunkia ja parannettiin välimatkoja.


Tarvikkeet:

 • Pelilauta
 • 5kpl pelinappulaa
 • d4-arpakuutio
 • d6-arpakuutio
 • 36 kpl pahvikiekkoa:
  • 2 kpl Teekkarilakkia
  • 3 kpl Tutkintouudistusta
  • 3 kpl Suolaa
  • 14 kpl 40op
  • 12 kpl 60op
  • 2 kpl 80op


Pelin tarkoitus:

Pelin tarkoituksena on suorittaa tutkinto ympäri Suomea keräämällä 300 opintopistettä, ja tämän jälkeen ensimäisenä hakea tutkintopaperit lähimmästä tietoteekkarikaupungista.

Esivalmistelut:

Pahvikiekot sekoitetaan ja asetellaan kaupunkiympyröiden päälle pelilaudalle sattumanvaraisesti kuvapuoli alaspäin. Joukkueiden pelimerkit asetetaan Turkuun.

Pelin kulku:

0. Aloittaja valitaan antamalla jokaiselle joukkueelle kolme (3) kaljaa ja nopein suorittaja aloittaa. Tästä eteenpäin pelaamisvuoro kulkee myötäpäivään.


1. Jokainen joukkue heittää d4-arpakuutiota vuorollaan ja liikkuu sen osoittaman määrän ympyröitä eteenpäin. Heittovuoroa ei kuitenkaan myönnetä, mikäli juomia tahi muita antimia on joukkueella vielä suorittamatta aikaisemmalta kierrokselta tai joukkueen kaikki pelaajat eivät ole paikalla.


2. Mikäli etenemisheitosta tulee neljä tai enemmän, joukkue joutuu suorittamaan yhden matkaoluen. Joukkue voi halutessaan liikkua vähemmän kuin noppa sanoo, mutta mahdollinen matkaolut on silti suoritettava.


3. Lentoreitti: Mikäli joukkue on vuoronsa alussa Pietarissa/Ivalossa, he saavat käyttää lentoreittiä juomalla kolme (3) olutta ja täten siirtyä Ivaloon/Pietariin.


4. Mikäli joukkue pysähtyy jonkun toisen joukkueen kanssa samalle ruudulle, saa liikkuva joukkue hautessaan määrätä yhden oluen kyseiselle vastustajajoukkueelle.


5. Kaupunkiruuduissa olevia pahvikiekkoja avataan juomalla olutta. Kiekon avaaminen maksaa yhden oluen ja liikkumisvuoron. Mikäli joukkue liikkumisvuorollaan pysähtyy kapunkiruutuun he voivat avata kiekon heti kahdella oluella.


6. Pahvikiekoista paljastuu erilaisia kuvia, joista joukkueelle koituu seuraamuksia seuraavasti:

 • 40 op: 40 opintopistettä. Joukkue nauttii yhden tenttikaljan onnistuneesta suorituksesta.
 • 60 op: 60 opintopistettä. Joukkue suorittaa kaksi tenttikaljaa onnistuneesta suorituksesta.
 • 80 op: 80 opintopistettä. Joukkue tyhjentää kolme tenttikaljaa onnistuneesta suorituksesta.
 • Tutkintouudistus: Opetusministeri on suuressa tylsyydessään päättänyt uudistaa tutkintorakenteen. Joukkue joutuu suorittamaan pienimmän kurssisuorituksensa uudelleen.
 • Suolaa: Kaikki muut joukkueet joutuvat juomaan yhden oluen.
 • Teekkarilakki: Olut on tunnetusti motivoinut teekkareita urheisiin suorituksiin. Juomalla nyt yhden oluen, kyseinen joukkue etenee jatkossa heittämällä d6-arpakuutiota.


Pelin lopetus:

Kadonnen tutkinnon metsästys voi loppua kahdella tavalla:

 1. Pelin voittaa se joukkue, joka ensimmäisenä saapuu tietoteekkarikaupunkiin (Turku, taNpere, Oulu, Otaniemi, lappeen Ranta) vähintään 300 opintopisteen kanssa. Peli päättyy tähän, ja loput sijoitukset ratkaistaan kerättyjen opintopisteiden määrällä.
 2. Mikäli kaikki kiekot on käännetty ja millään joukkueella ei ole 300 op kasassa, kaikki joukkueet voivat lähteä lopettamaan peliä haluamaansa tietoteekkarikaupunkiin. Tässä tapauksessa ensimmäinen joukkue, joka pääsee tietoteekkarikaupunkiin, ansaitsee itselleen 80(?) op ja peli päättyy. Voittaja on se joukkue, jolla on eniten opintopisteitä.

Teknistä tietoa pelilaudasta:

Laudan koko: 95 cm x 131,0 cm (Vaakasuunnassa hieman tyhjää) Musta viiva: 1,4 mm Punaisen ympyrän halkaisija: 46 mm Mustan ympyrän halkaisija: 16 mm

Pelin evoluutio:

 • Alkuperäinen, 2004: Kehittäjät: Kaisa Aho, Tuomas Mäkilä, Kari Jakobsson, Aki Halonen
 • Päivitys, 2016: Lisätty 6 kaupunkia ja reittimuutoksia. Muutokset: Marlo Ekberg, Julius Rajala ja TiTeTa-toimikunta 2016