Testamentti - Vapaa-ajanvastaava

Kohteesta Digiwiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Vapaa-ajanvastaavan testamentti 2016[muokkaa]

Axelilla oli homma aikaisemmilla vuosilla hyvin hanskassa, mikä osaltaan huomattavasti helpotti hommia. Moni tapahtuma järjestettiin aikaisemmilta vuosilta totutulla tavalla. Omalta osaltaan asioita vaikeuttivat pari muuta tekijää (tarkalleen Uusiksen menetys ja muutto ICT:ltä).

Toimintaperiaatteista[muokkaa]

Digitillä ei perinteisesti ole ollut pulaa tapahtumista. Niiden järjestäminen tapahtuu yleisesti jäsenistön ehdoilla. Pyri pitämään tapahtumia siten, että ehdit keskittymään niiden järjestämiseen ja jäsenistö jaksaa käydä niissä (vaikkei usein siltä vaikuta, tässäkin saattaa tulla raja vastaan). Lisäksi ns. herrasmiessääntöihin kuuluu olla järjestämättä bileitä muiden mat-lun järjestöjen kanssa päällekkäin.

Digitin kanssa on yleisesti ollut helppo ja hyvä järjestää bileitä ja tätä luotettavaa mainetta kannattaa pitä vastaisuudessakin yllä (tietty sosiaalinen pelisilmä saattaa joskus olla paikallaan). Digit on perinteisesti tehnyt paljon bileiden eteen ja tuonut paljon jäseniä mukanaan (mikä tekee Digitistä toivotun bilekumppanin)

Bileiden järjestämisestä[muokkaa]

Bileiden järjestämiseen löytyy vapaa-ajanvastaavalle muistilista, jossa on kaikki mitä "perusbileitä" järjestäessä tulee ottaa huomioon. Päivitän sen sisältämään myös karkean aikataulun. Jotkut perinteiset bileet vaativat ylimääräistä valmistelua, mikä vie aina aikaa (piparibileiden piparit, halibileiden sydämet). Näissä kannattaa mahdollisuuksien mukaan hyödyntää hupitoimikuntaa.

Vaikka erityisesti bileiden sisäänpääsymaksut ovat ainejärjestön suurimpia tulonlähteitä, kannattaa muistaa että Digit on voittoa tavoittelematon järjestö. Kuten Axel vuosi sitten kirjoitti, 2-3€ sisäänpääsymaksu on yleensä sekä kattanut merkkien kustannukset että tuottanut killalle voittoa. Lisäksi ensi vuonna toimii jo erillinen (yritys)yhteistyövastaava, mikä saattaa vaikuttaa positiivisesti killan tuloihin, joten suosittelen pitämään vanhan linjan.

Tilanpuutteen vuoksi on bileitä jouduttu järjestämään lähes yksinomaan baari-bileinä. Jos sopivia bilepaikkoja baarien lisäksi ilmaantuu kannattaa niihin tarttua hanakasti. Lisää näistä myöhemmin.

Muut tapahtumat[muokkaa]

Erityisesti wapun aikaan (ja muulloinkin) tulee järjestettyä erilaisia tapahtuja ja konsepteja, jotka jäävät välillä kokeilutasolle. Koska nämä vaihtelevat tyypiltään ja luonteeltaan suunnattomasti (esim. Wappuleiri, rastikierroksia, teekkareiden neliottelu, LANit, pikkujoulu...), on näistä paha sanoa mitän yleispätevää. Näitä tulee yleensä onneksi järkättyä ja mietittyä isomman porukan kanssa yksityiskohtaisemmin, joten ei hätää.

Yleisesti muut kuin bileet kuitenkin vaativat myös enemmän vaivaa ja miesvoimaa, joten se kannattaa ottaa myös suunnitteluvaiheessa huomioon.

Tapahtumapaikoista[muokkaa]

Axel on alempana kuvannut paikkoja jo melko tehokkaasti. Vuoden aikana kehitystä on tapahtunut seuraavasti:

BAAREISTA

 • Tilapulan vallitessa Lyn-Vegas ja erityisesti sen tapahtumajärjestäjä Mikaela ovat Turun opiskelijaelämän kantava voima. Taipuu tarvittaessa myös sitseihin.
 • Showroom on lopettanut ja sen tilalla on avannut ovensa Chic. En osaa sanoa siitä mitään, todennäköisesti aika samanlainen, kuin Showroom. Kannattaa varmaan katsastaa.
 • Börssistä tai Yökerhosta ei ole mitään lisättävää Axelin kommentteihin.
 • Monkey on petrannut ja boikotti on nostettu. Uutta yhteistyötä sopii siis kunnolla viritellä.

MUISTA PAIKOISTA:

 • B - Teekkarikomission kautta.
 • TYYn sauna ja Osakuntasali ovat nykyään hävyttömän suosittuja. Ne tulee siis varata mielellään monta kuukautta etukäteen, muuten jää aivan tuurin armoille.
 • Nummen sauna sopii vain rajattuihin tilaisuuksiin ja on siihen nähden hieman hintava. Kuitenkin varteenotettava vaihotehto.
 • Ulkoilmapaikat(Sotkun parkkipaikka, Educariumin kenttä, Kemian kukkulat) toimivat vain tiettyihin asioihin. Näiden muokkaaminen tapahtumapaikaksi vaatii melkoisia ponnistuksia (esim. wappuleiri 2016) ja ovat tällöinkin lukuvuoden aikaan illemmalla kolkkoja. Jollei kyseessä ole oikeasti ulkoilmatapahtuma kannattaa näitä harkita todella tarkkaan.

UUSISTA LÖYDÖISTÄ:

 • Sosialidemokraattien Nummenmäen kerhotilaa koitettiin kahdesti tapahtumapaikkana. Paikan ollessa verrattain lähellä, lähes riittävästi erillään lähimmistä asumuksista ja kohtuuhintainen, se soveltuu hieman bileitä pienempiin tapahtumiin. Varaslähtö ja PikkuWappu järjestettiin siellä tänä vuonna onnistuneesti. Kunhan säät sallivat ulkona olemisen, kannattaa paikkaa harkita vastaaviin tapauksiin (sisätilat yksin ovat liian pienet). Lisäarvoa saa jos Tavastissa asuvat jäsenet varaavat juhlaväen käyttöön saunavuoroja.

Hupitoimikunta[muokkaa]

Vapaa-ajanvastaava ja isäntä vetävät yhdessä hupitoimikuntaa. Hupitoimikunnan idea on saada fuksit tiukemmin kiinni teekkarien tekemisen meininkiin, tuoda esille tapahtumiin liittyvää vaivannäköä (asiat eivät tapahdu, jollei joku niitä tee) ja hieman helpottaa hallituksen toimintaa. Käytännössä hupitoimikunnan roolia pitäisi hieman kehittää, koska baaribileet eivät vaadi jäsenistön puolelta samanlaista panostusta kuin vanhalla uusiksella järjestetyt bileet.

Muuta[muokkaa]

 • Älä häpeä pyytää apua. Osa tapahtumista vaatii paljon työtä ja parhaimmillaan pieniäkin tapahtumia voi olla kerralla pieni parvi ympärillä.
 • Ole edeltäjiäsi parempi vapaa-ajanvastaava. Kysele vanhoilta neuvoja, ota niistä oppia ja niistä huolimatta riskejä.
 • Älä ressaa liikaa. Näitä tehdään, koska halutaan, jotta ois kivaa.

Ei muuta ku nakit silmille ja menoks!

-Konsta Sinisalo
2.11.2016

Vapaa-ajanvastaavan testamentti 2015[muokkaa]

Kaksi vuotta vapaa-ajanvastaavana toimineena kirjoitan ylös muutamia asioita, jotka helpottavat vapaa-ajanvastaavan hommaa. Vapaa-ajanvastaavan toimi on yleisesti todella kivaa ja pääsee tutustumaan moniin uusiin ihmisiin muista ainejärjestöistä. Suuri osa killan toiminnasta koostuu vapaa-ajan aktiviteeteista, joten tässä pestissä pääsee todella vaikuttamaan.

Bileet[muokkaa]

Digit järjestää paljon bileitä, joilla rahoitetaan killan toimintaa. (ks. Hallituswikistä lista tapahtumista) En kuitenkaan henkilökohtaisesti halua, että kilta alkaisi liikaa rahastamaan bileistä. 2-3 € on pitkään aikaan ollut varsin sopiva sisäänpääsymaksu inflaatiosta riippumatta. Luonnollisesti tavoitteena on saada paikalle mahdollisimman paljon juhlijoita, ja Digitillä on kohtuullisen hyvä maine bilejärjestäjänä. Aikainen hypetys ja mainostus ovat avaimet suureen väkimäärään. Vuonna 2015 tehokkaimmat mainostuskanavat ovat olleet Facebook-tapahtuma, sähköposti TYYn ainejärjestöille, opka.fi, kiltahuoneen tussitaulu ja julisteet. Välillä on kuitenkin hyvä järjestää myös pienempiä bailuja, kuten esim. Kannan kanssa syksyisin järjestettävät yhteisbileet.

Ennen bileitä tulee tilata haalarimerkit hyvissä ajoin. Merkilliseltä 3-5 viikkoa etukäteen. Samoin on hyvä toimittaa julistemateriaali ajoissa painoon tai tapahtumapaikan ollessa yökerho, tämän ravintolapäällikölle. Samalla voi myös tehdä fb-tapahtuman julistegrafiikan pohjalta. Kutsu kaikki opiskelijakaverit mukaan ja hypetä tapahtumaa jokaisessa mahdollisessa kanavassa. Yhteistyöjärjestön kanssa voi kokoustaa ja pohtia teemaa, kisoja ja muita ohjelmaa, mutta tämä hoituu kätevästi myös esim. facebookin kautta. Sähköpostilla sopiminen on hidasta puuhaa. Tapahtuman lähestyessä kannattaa muistuttaa juhlijoita tulevista bileistä facebook-postauksella (esim. kuva merkistä).

Muut tapahtumat[muokkaa]

Bileiden lisäksi suosittelen järjestämään myös muita tapahtumia. Seminaarit, hyvinvointipäivät, pikkuwappu/-joulu ja beer pong -turnaus ovat myös hyviä vapaa-ajantapahtumia. Aina saa ja pitää keksiä uutta eikä toteuttaa vuodesta toiseen samoja tapahtumia samoina päivinä. Tässä voi erityisesti miettiä, mikä fukseja saattaisi kiinnostaa bileiden lisäksi.

Tapahtumapaikat[muokkaa]

Tässä listattuna joitain huomioita tapahtumapaikkojen soveltuvuuksista erilaisiin tapahtumiin.

Lyn/Vegas[muokkaa]

Kaikille tuttu Lyn-Vegas-akseli vetää takuuvarmasti juhlijoita jonoksi asti keskiviikkoisin ja torstaisin. Isoihin tapahtumiin saadaan helposti varattua molemmat baarit. Tämän kompleksin 2-5 baaritiskiä mukautuvat hyvin erikokoisiin bileisiin. Mikaela myös ystävällisesti varaa tilat valmiiksi mm. fuksi- ja piltti-, pipari- ja halibileisiin.

Showroom[muokkaa]

Pienemmille bileille. Ei kovin iso yökerho, mutta plussana erittäin opiskelijaystävälliset juomahinnat. Showroomin henkilökunta haluaa jatkossa vahvistaa asemaansa opiskelijabileiden keskuudessa. Saa helposti neuvoteltua hyviä juomatarjouksia. Ravintolapäällikön mukaan mahdollista käyttää myös Showroomin yhteydessä olevaa parkkihallia tapahtumiin. Yläkerta soveltuu hyvin sitsaamiseen.

Börs[muokkaa]

Paljoa ei ole tullut bileitä järjestettyä täällä. Jotkut isot bileet voisi järjestää myös Börsissä. Huom.: Börs ei sovellu sitsaamiseen (illallislipun hinta yli 30 € + juomat)

Monkey[muokkaa]

Pariin vuoteen ei olla järjestetty bileitä täällä. Voisi joskus kokeilla uudestaan, miten opiskelijabileet nykyään järjestyvät Monkeyssa. Ei kovin opiskelijaystävälliset hinnat. Toki näistäkin voidaan varmaan neuvotella, kun apinabaari kovasti haluaisi opiskelijabileet takaisin.

Yökerho[muokkaa]

Ihan varteenotettava vaihtoehto. Isolle patiolle voi kehitellä jotain supernastaa.

B[muokkaa]

Ole yhteydessä teekkarikomissioon.

TYYn sauna / osakuntasali[muokkaa]

Täytyy varata hyvissä ajoin.

Muita mahdollisia tapahtumapaikkoja[muokkaa]

 • Nummen sauna
 • Kupittaan puisto
 • Sotkun parkkipaikka
 • Kemiankukkulat
 • Käytä mielikuvitusta. Kyllä teekkari aina jotain keksii.

Raha-asiat[muokkaa]

Luonnollisesti Vapaa-ajanvastaava on vastuussa myös tapahtumien sisäänpääsymaksuista ja muusta tapahtumaan kuuluvasta rahaliikenteestä rahastonhoitajan avustuksella. Bileissä vapaa-ajanvastaavan kannattaa olla läsnä viimeisen lipunmyyntivuoron loputtua ja hoitaa rahat turvalliseen säilöön. Baareissakin voit olla mukana laskemassa illan tuloja. Kun haet rahaa baarista, tarkista, että rahapussiin on kirjoitettu bileiden nimi ja päivämäärä, ja jos ei ole, kirjoita itse ja informoi ainakin rahastonhoitajaa, kun rahat ovat hallituskaapissa. Näin säästytään epäselvyyksiltä. Monet järjestöt olettavat, että Digit hakee yhteisbileiden rahat ja hoitaa laskutuksen. Sovi hakuajankohta etukäteen ravintolapäällikön kanssa.

Loppusanat[muokkaa]

Vapaa-ajantoiminnassa on aina kehitettävää. Mieti uusia konsepteja, lähde toteuttamaan pähkähulluja ideoita ja kyseenalaista perinteet. Toki joitakin perinteisiä ja isoja tapahtumia, kuten fuksi- ja piltti-, pipari- ja halibileet kannattaa ehdottomasti järjestää jatkossakin. Tietysti turkulaiseen teekkari-identiteettiin kuuluvat myös pikkuwapun ja wapun kaltaiset tapahtumat. Paskoja tapahtumia ei kuitenkaan kannata järjestää vain siksi, että ennenkin ollaan. Kokeile uusia yhteistyöjärjestöjä ja tapahtumapaikkoja. Keksi vaihtoehtoja baaribileille. Käytä mielikuvitusta. Tee pestistäsi mieluinen ja itsesi näköinen.