Juomapelisääntöjä

Kohteesta Digiwiki
(Ohjattu sivulta Juomapeli)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tälle sivulle on koottu digittien pelaamia juomapelejä meidän omilla säntövariaatioilla.

King's Cup[muokkaa]

Tarvikkeet: korttipelipakka & lasi/tuoppi

Sekoita pakka(, pese tuoppi) ja levitä kortit kuvapuoli alaspäin tuopin ympärille. Jokainen pelissä mukana oleva nostaa vuorotellen kortin ja toimii sen määräämällä tavalla.

2 - You

Määrää joku kanssapelaaja juomaan.

3 - Me

Juo itse.

4 - Floor

Kaikki pelaajat koskettavat (kädellä) lattiaan, hitain parantakoot refleksejään huikalla.

5 - Fuck You

Kortin nostajasta lähtee myötäpäivään kiertävä luku, seuraavan pelaajan sanoessa aina edeltäväänsä yhtä isomman luvun. Kun pelaajan pitäisi sanoa jokin luku, joka on jaollinen 3:lla tai sisältää luvun 7, pitää hänen sanoa kyseisen luvun tilalla ”Fuck you”. Kuka ikinä onnistuukaan katkaisemaan kiertävän luvun, saa nauttia huikan.

6 - Chicks

Naiset juovat.

7 - Heaven

Kaikki pelaajat osoittavat selkeästi taivasta kohti. (Käsi alkaa olkapäästä.) Viimeinen osoittaja parantakoot reaktiokykyjään yhdellä huikalla.

8 - Mate

Kortin nostaja valitsee itselleen muista pelaajista kumppanin loppupelin ajaksi. Tästä eteenpäin aina kun äskeisen kortin nostaja joutuu juomaan, myös hänen kumppaninsa juo. Kumppaneista ei saa tehdä nk. loputonta ketjua kahden tai useamman pelaajan kesken.

9 - Category

Kortin nostaja ilmoittaa jonkin kategorian, esimerkiksi automerkit ja sanoo yhden kategoriaan kuuluvan asian. Tämän jälkeen pelaajat vuorotellen myötäpäivään sanovat kyseiseen kategoriaan kuuluvan asian ja pelaaja, jonka pää hakkaa tyhjää liian pitkään, nauttikoon piristysjuomaa.

10 - Men

Miehet juovat.

J - Rule

Kortin nostaja keksii loppupelin ajan kestävän säännön, jota rikkomalla pelaajat joutuvat juomaan sovitun määrän. Rangaistusjuotavia juodessa säännöt eivät päde, jotta ei syntyisi ns. ikuista looppia.

Q - All

Kaikki juovat. (Tähän tilalle voi myös halutessaan keksiä mielenkiintoisemman säännön, mutta kokemus on osoittanut, että All aikaansaa hyvän combon Maten kanssa.)

K - King's Cup

Kolme ensimmäistä kuninkaan nostajaa kaatavat vähän omasta juotavastaan (4-8 cl) pöydällä olevaan Kuninkaan tuoppiin. Neljännen (eli viimeisen) kuninkaan nostaja maustaa myös Kuninkaan tuoppia omalla juotavallaan, jonka jälkeen hän juokoon tuopin pois.

A - Waterfall

Kaikki pelaajat aloittavat juomaan yhtä aikaa. Kyseisen kortin nostaja on ensimmäinen pelaaja, joka saa lopettaa juomisen koska vain haluaa. Kun hän on lopettanut vasemmalla puolella istuva saa lopettaa ja niin edelleen, kunnes kaikki ovat saaneet laskea juoma-astian huuliltaan.


Rosolli-Laarnio[muokkaa]

Tarvikkeet: korttipelipakka

Pelin säännöt ovat melko yksinkertaiset, vaikka lore sen ympärillä voikin vähän tuntua sekavalta. Pelissä on vain neljä erilaista korttia:

Punaiset numerokortit == Rosolli
Mustat numerokortit == Tuoli
Punaiset kuvakortit == Vihollis-Laarnio
Mustat kuvakortit == (Oma) Laarnio

Kortteja jaetaan vuorotellen (myötäpäivään) kaikille pelaajille heidän eteensä pelipöydälle, jota tästä eteenpäin voi kutsua lattiaksi. Mikäli kortti oli tuoli, jää se pelaajan eteen odottamaan seuraavaa vuoroa. Mikäli lattialle käännetty kortti oli rosollia, se pitää juoda pois (eihän rosollia saa olla lattialla!) eli pelaaja juo yhden hörpyn. Mikäli pelaajalla on jo tuoli lattialla, rosolli saa jäädä tuolin päälle ja siirrytään jakamaan korttia seuraavalle pelaajalle. Myös tuolin saa laittaa tuolin päälle (tietenkin!), mutta rosolli ei saa missään vaiheessa olla tuolien välissä. Tällaisen tilanteen sattuessa pitää juoda rosolli(t) pois tuolien välistä – yksi hörppy per rosolli.

Laarniot (kuvakortit) kaatavat tuoleja. Vihollis-Laarnion saadessa se pitää jakaa jollekin kanssapelaajalle, tai halutessaan itselle. Tällöin Laarnio kaataa kyseisen pinon, jolloin pinon omistaja joutuu juomaan kaatuneet tuolit ja rosollit Laarnion vahvuudesta riippuen. Mikäli Laarnio oli J, juodaan pino sellaisenaan. Laarnion ollessa Q, juodaan pino kaksinkertaisena ja K juodaan kolminkertaisena. Omat Laarniot toimivat täsmälleen samalla tavalla, mutta niitä ei jaeta kenellekään, vaan Laarnio kaataa suoraan kyseisen pelaajan pinon. Koska kyseessä on juomapeli, nollalla kertomista ei ole olemassa. Mikäli pelaaja, kenellä ei ole yhtään korttia, saa Laarnion, pitää hänen juoda kyseisen Laarnion kertoimen verran.


Hallitusjuomapeli[muokkaa]

Tarvikkeet: Uno-pelikortit (tai vähän improvisoiden myös tavalliset pelikortit käyvät)
Pelaajamäärä: 3-6

Peli toimii yksinkertaisesti jakamalla kortteja vuorotellen pelaajille. Pelaaja joutuu juomaan, mikäli hän saa pienemmän kortin kuin edeltävä pelaaja sai (erikoiskortit skipaten). Juotava määrä on kyseisten kahden numerokortin erotus. Tasapelin sattuessa molemmat pelaaja juovat joko kortin lukumäärän tai yhden huikan; Tämä sääntö säädettäköön pelin alussa janoisuuden mukaan.

Unon erikoiskortit toimivat seuraavasti:

+2 ja +4: Jaa kyseinen määrä hörppyjä pelaajille.
↔: Suunnan vaihto.
Ø: Pelaajan pitää olla kierros hiljaa. Rangaistushörpyt säädettäköön pelin alussa.
Wildcard: Sääntö-kortti. Pelaaja saa keksiä peliin uuden säännön, jota rikkomalla nautitaan jälleen edellä sovittu määrä menovettä.

Sovittaminen normaaleihin pelikortteihin on kohtalaisen helppoa. Kortit Ässä-10 vastaavat numeroarvoaan sitä itseään. Kortit J, Q ja K pelaajat voivat määrätä haluamallaan tavalla. Itse ehdottaisin, että Suunnanvaihto ja +2 pudotettaisiin pois, jolloin lopullinen pakka olisi vaikka J=sääntö, Q=Hyss!, K=Jaa neljä. Tavallisia pelikortteja on kuitenkin paljon vähemmän kuin Uno-kortteja, joten on suositeltavaa pelata useampi pakka. Myös Uno-korteilla parin pakan pelaaminen on suotavaa.


Hitler[muokkaa]

Tarvikkeet: korttipelipakka

1/Ässä: Antaa

Saat päättää kuka pelaajista juo 3 huikkaa.

2: Ottaa

Juo itse 3 huikkaa.

3: 123

Se joka saa kortin juo yhden huikan, vieressä oleva juo 2 huikkaa ja hänen vieressä oleva juo 3 huikkaa ja niin edes päin kunnes viimeinen juo niin monta huikkaa monesko on järjestyksessä.

4: Hitler 1

Kun kortti numero 4 lyödään pöytään, niin jokaisen pitää huutaa Hitler. Viimeiseksi huutanut juo 3 huikkaa.

5: Hitler 2

Kun kortti numero 4 lyödään pöytään, niin jokaisen pitää ylämorottaa. Viimeiseksi morottanut juo 3 huikkaa.

6: Kategoria

Kortin saanut saa päättää mistä Kategorioidaan. Eli jos Kategorioidaan esim. automerkit niin, kortin saanut sanoo Mersu, viereinen pelaaja sanoo Volvo ja jne... Se jonka kohdalla on vuoro ja ei osaa sanoa 5 sekunnin sisällä jotain merkkiä tai sanoo jo sanotun merkin, joutuu hän juomaan 3 huikkaa.

7: Vesiputous

Kaikki pelaajat aloittavat juomaan samaan aikaan. Vasta kun kortin nostanut lopettaa juomisen, saa viereinen pelaaja lopettaa juomisen. Mutta vasta kun viereinen pelaaja on lopettanut juomisen saa hänen vieressään oleva pelaaja lopettaa juomisen ja jne... Juoman loputtua kesken kierroksen ei tarvitse juoda lisää kierroksen aikana. Jos lopetat juomisen kesken vesiputouksen ja sinusta aloittajaan on esim. 5 pelaajaa, niin sakkosi on 5 kertaa 3 eli 15 hörppyä.

8: Maneeri

Kortin nostaja saa kortin eteensä niin pitkäksi aikaa, kunnes päättää käyttää sen. Kortin omistaja voi milloin vain pelin aikana alkaa tekemään jotain kaikille näkyvää liikettä. Kaikkien muiden pitää alkaa toistamaan tätä samaa liikettä. Se kuka viimeiseksi huomaa liikkeen (tai ei huomaa ollenkaan), joutuu juomaan 3 huikkaa.

9: Sääntö

Kortin saanut pelaaja päättää peliin uuden säännön. Esim. ei saa kiroilla pöydässä tai pitää juoda vain vasemmalla kädellä. Pelin aikana rikkeen tehnyt joutuu juomaan 1 huikan.

10: Kysymysmestari

Kortin saanut saa olla kysymysmestarina niin kauan kunnes joku muu saa omalla vuorollaan kortin numero 10. Kysymysmestari saa pelin aikana kysyä esimerkiksi yhtäkkiä joltakin pelaajalta mikä on hänen nimensä, jos pelaaja vastaa hän joutuu juomaan 3 huikkaa. Kysymysmestari saa kysyä niin monesti kun haluaa kunnes joku muu saa kysymysmestari kortin. Jos kysymys liittyy peliin tai sääntöihin ei kolmea huikkaa tarvitse ottaa.

11/Jätkä: Kollektiivinen sääntö

Pelaajat päättävät yhdessä uuden säännön peliin. Mikäli joku rikkoo pelin aikana kyseistä säntöä, hän joutuu juomaa 1 huikan.

12/Akka: Huora

Kortin saanut pelaaja joutuu aina juomaan 1 huikan kun joku muukin joutuu juomaan. Kun joku muu saa Huora-kortin, aiempi kortti ei enää ole voimassa.

13/Kuningas: Tarina

Kortin saanut pelaaja aloittaa Tarinan sanomalla yhden sanan, esim. Jätkä. Viereinen pelaaja jatkaa tarinaa sanomalla Jätkä meni. Hänestä taas viereinen pelaaja jatkaa tarinaa sanomalla Jätkä meni baariin jne.. Tarina jatkuu niin kauan kunnes jonkun kohdalla pelaaja ei muista enää mitkä kaikki sanat tarinassa on. Sanat unohtanut pelaaja joutuu juomaan kolme huikkaa.


Kuuppa[muokkaa]

Tarvikkeet: Kulho (~5l), Kolme olutta
Pelaajamäärä: 3-8

Peli aloitetaan kaatamalla kaikki oluet samaan kulhoon. Kulho on aina sitä parempi mitä vaikeampi siitä on tulkita sisällön määrää. Seuraavaksi pelaajat juovat kukin vuorollaan (myötäpäivään) kuupasta yhtäjaksoisesti niin kauan, että kulho on tyhjä tai pelaaja ei pysty kulhosta enempää juomaan. Jos pelaaja joutui lopettamaan ennen kuin kulho oli tyhjä, vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Kierros jatkuu niin pitkään kunnes kulho on tyhjä. Kuupassa tarkoitus on rankaista sinua edeltävää pelaajaa, joka ei saanut juotua kuuppaa tyhjäksi. Kyseinen rankaistu persoona joutuu maksamaan kyseisen kierroksen kolme olutta.


Fuck the Dealer[muokkaa]

Tarvikkeet: Korttipakka

Nimensä mukaisesti jakaja joutuu pelin aikana juomaa kohtuuttoman paljon. Onneksi jakaja vaihtuu (todennäköisesti) pelin aikana useita kertoja.

Säännöt:

 • Jakaja nostaa pakasta ensimmäisen kortin niin, että vain hän itse näkee sen, jonka jälkeen hän kysyy seuraavalta pelaajalta mikä kortti mahtaa olla kyseessä.
 1. Mikäli arvattu kortti on pienempi kuin kyseessä oleva kortti, jakaja sanoo "pienempi". Ja vastaavasti jos kyseinen kortti oli suurempi: "suurempi".
 2. Jos arvaus meni oikein, jakaja joutuu juomaan 2x kortin numeron. Jos arvaus oli väärin, arvaaja saa yrittää toisen kerran; mikäli arvaus on oikein, jakaja juo 1x kortin numeron. Jos toinen arvaus oli väärin, arvaaja juo kortin ja arvauksen erotuksen verran.
 • Mikäli/Kun kolme henkilö arvaa väärin (ja joutuvat juomaan), jakajaksi vaihtuu kolmas henkilö joka ei onnistunut arvamaan korttia oikein.
 • Peli jatkuu niin kauan kuin pakkaa riittää.


Meil Samat![muokkaa]

Tarvikkeet: Korttipakka

Pienennä 52 kortin pakkaa niin paljon, että se on jaollinen pelaajamäärällä (esim. 8 pelaajaa -> 48 korttia). Peli koostuu useasta kierroksesta, joissa jokainen pelaaja nostaa vuorollaan kortin. Ensimmäinen kierros pelataan myötäpäivään aloittaen janoisimmasta; seuraavien kierrosten nostojärjestys määräytyy puolestaan edellisen kierroksen korttien perusteella suuruusjärjestyksen mukaan aloittaen Kuninkaasta. Kun kaikki pelaajat ovat kierroksessa nostaneet korttinsa, lasketaan suoritettavien hörppyjen määrä: kenellä on isoin kortti ei juo mitään, toiseksi isoin juo yhden, kolmanneksi isoin kaksi jne. Mikäli pelaajilla on saman arvoisia kortteja, suorittaa kukin pelaaja kyseisen sijan vaatimat juotavat. Pelin selkeyden vuoksi jokaisen pelaajan tulee pinota korttinsa niin, että kaikki näkevät mitä on aikaisemmin nostettu.

Lisäsäännöt:

 • Iso vai pieni: Korttia nostaessaan pelaaja saa halutessaan arvata onko kortti pieni (A-6) vai iso (8-K). Mikäli pelaaja arvasi oikein, hän saa määrätä kaksi hörppyä jollekin kanssapelaajalle; jos arvaus oli väärin, joutuu arvaaja itse juomaan kaksi hörppyä. Jos avattava kortti olikin 7, joutuu arvaaja juomaan itse seitsemän hörppyä.
 • Keulii!: Jos joku pelaajista nostaa kortin ennen omaa vuoroaan huutavat muut pelaajat "Keulii!" Rangaistukseksi keulija juo viisi hörppyä.
 • Tuplat!: Pelaajan nostaessa kahdella peräkkäisellä kierroksella saman kortin hän saa "Tuplat!" Tällöin hän saa jakaa kortin numeron verran hörppyjä jollekin kanssapelaajalle.
 • Meil samat!: Mikäli kierroksen aikana kahdella pelaajalla on sama kortti tulee heidän huudahtaa "Meil samat!" Tämän jälkeen he molemmat juovat kortin numeron osoittaman määrän hörppyjä. Juomat juodaan heti, kun toinen pelaaja korttinsa nostaa. Kierroksella voi tulla "Meil samat!" vielä uudestaankiin, jolloin jo aiemmin juomansa nauttineet pääsevät ne vielä uudestaan juomaan.


Bluffi[muokkaa]

Tarvikkeet: Korttipakka
Pelaajat: 3-9, optimi 4-6

1. Jokaiselle pelaajalle jaetaan 4 korttia kuvapuoli alaspäin, jotka pelaaja saa katsoa vain pelin alussa ja järjestää eteensä riviin haluamaansa järjestykseen, jota ei saa myöhemmin muuttaa. (Tip: muista korttien numerot, maalla ei ole väliä)

2. Pelialueen keskelle asetetaan 15 korttia pyramidiksi ylhäältä alaspäin.

3. Kukin pelaaja toimii vuorollaan GameMasterina:

 1. Kääntää kortin pyramidista
 2. Julistaa syyttämisen
 3. Hänestä aloitetaan syytösten ratkaisut

4. Pyramidista käännetään kortti alimmalta riviltä (josta ei ole vielä kaikkia kortteja käännetty). Nyt pelaajat voivat epäillä keneltä ei löydy kyseistä numerokorttia yrittäen samalla huijata (bluffata) että myös itse omistavat kyseisen numeron. GM käskee kaikkia pelaajia osoittamaan samaan aikaan jotakuta pelaajaa, jota epäilee. Ei kuitenkaan ole pakko osoittaa ketään.

5. Syytökset aletaan selvittämään GM:stä lähtien, eli kaikki pelaajat ketkä osoittavat GM:ää. Kun kaikki GM:ää osoittavat pelaajat on selvitetty vuorollaan, ratkaistaan loput syytökset myötäpäivään.

6. Syytöksissä on kolme astetta:

 1. Syytetty juo yhden (1) huikan.
 2. Syytetty ei juo yhtään huikkaa, vaan näyttää omistavansa kyseisen kortin, jolloin syyttäjä juo itse kaksi (2) huikkaa. Mikäli syytetty paljastaa väärän kortin, juo hän itse kaksi (2) huikkaa.
 3. Syytetty epäilee takaisin syyttäjää, jolloin syyttäjän pitää paljastaa kortti. Mikäli syyttäjä paljastaa oikean kortin, syytetty juo kolme (3) huikkaa. Jos syyttäjä paljastaa väärän kortin, hän juo itse kolme (3) huikkaa.

7. Kun kaikki syytökset on ratkaistu, GM-status siirtyy myötäpäivää seuraavalle pelaajalle. Toista kohdat 3-6.

7. Pelin hienous: pyramidista nostetut kortit toimivat kertoimina. Alimalla rivillä panoksena toimii aina kaksi huikkaa (syytöksestä juodaan 2, syytetyltä löytyvästä oikeasta kortista juodaan 4 ja takaisin syytetystä juodaan 6). Jokainen pyramidin taso nostaa panosta aina kahdella, jolloin pyramidin huipulla oleva kortti on kymmenen huikan panos.

Variaatiot: Pelaajien mieltymyksen mukaan pyramidin korkeutta ja tasojen panoksia voi muokata miten haluaa. Esimerkiksi 6-kerroksinen pyramidi (21 korttia) 2-3-4-5-6-7 panosporrastuksella. Muista kuitenkin, että pyramidin koon kasvattaminen vähentää maksimipelaajamäärää.


Kuusi shottilasia[muokkaa]

Tarvikkeet: noppa ja 6 shottilasia
Pelaajat: max 6

1. Shottilasit asetetaan rinkiin pöydälle ja pelaajat valitsevat itselleen lasin, jonka taakse istuvat.

2. Shottilasit täytetään kunkin pelaajan haluamalla juomalla (mikäli pelaajia <6, "ylimääräisten" lasien sisältö voidaan arpoa tai päättää yhdessä)

3. Pelaajat heittävät vuorotellen noppa. Nopan lukumäärä kertoo kuinka monennen shottilasin hän tyhjentää, laskien vastapäivään omasta lasista

4. Kun pelaaja osuu tyhjään lasiin, hän täyttää sen haluamallaan juomalla (eikä saa itse juoda mitään)

(5.) Pelin lopetussäännön pelaajat voivat päättää keskenään ennen pelin aloittamista. Esimerkiksi 30 heittoa tai vähän kovakuntoisemmille: kun kaikki lasit ovat tyhjiä


Tunneli[muokkaa]

Tarvikkeet: Moottorikulkuneuvo (ja selvä kuski)

Toisenlainen variaatio vesiputouksesta, jossa kaikki pääsevät suorittamaan yhtä aikaa. Yksinkertaisesti pelin ideana on juoda yhtäjaksoisesti aina kun ajetaan tunnelissa. Ei suositella kuskille.

Parhaimmillaan peli on tietenkin kun ollaan isolla porukalla bussissa, esimerkiksi ekskursiolla ja matkalla Turusta Helsinkiin. 700m tunnelit ovat oikein miellyttäviä, mutta 2,3km voinee tuottaa tuskan, mutta myös onnistumisen tunteita.

Silta![muokkaa]

Variaatio tunneli-juomapelistä alueille, joissa tunneleita ei ole tai niitä on liian vähän.

Tarvikkeet: Moottorikulkuneuvo (ja selvä kuski)

Toimii kuten Tunneli, mutta juodaan aina silloin, kun kuljetaan sillan alta.

Lisähaastetta peliin voi lisätä laskemalla myös ne sillat, joiden päällä kuljetaan. (Myös tunneli voidaan laskea pitkäksi sillaksi)

Nikke Knatterton -juomapeli[muokkaa]

Juo 1 jos,

 • Nikke tekee johtopäätöksen
 • kuulet uskomattoman faktan Nikestä
 • Nikke tekee laskelman
 • Nikke käyttää viemärinhoitajan virkavenettä
 • kuulet typerän nimen
 • ansan tai kojeen läpileikkauskuva näytetään

Juo 2 jos,

 • Nikke tyrmätään
 • näet tissit
 • joku ampuu


Juo 10 jos,

 • Nikke erehtyy

Keban shottipeli[muokkaa]

Tarvikkeet: Vastahakoinen yksilö juomaan shotteja

Pelin kulku: Ehdotetaan toistuvasti, että juodaan shotteja. Vastahakoinen yksilö toteaa TSOTTSOTTSOT sen merkiksi ettei ole samaa mieltä ehdotuksen kanssa. Tämän jälkeen edetään hakemalla niin monta shottia juotavaa kuin vastahakoinen yksilö on todennut TSOT. Peliä voidaan pelata niin monta kierrosta, kun halutaan.

Eurotruck Simulator[muokkaa]

Lisää killan juomapeleistä ja niiden kokeiluista voit lukea ainejärjestölehtemme, Filen, sivuilta (3/2012 ja 4/2012): http://www.digit.fi/perustietoa.php?s=1002


JavaPeli[muokkaa]

JavaPeli on randomilla keksitty korttipeli, seuraavassa korttien merkitys.

 1. Ässä on Overflow Exception, eli vesiputous
 2. True, juo 1
 3. True, juo 1
 4. False, jaa 1
 5. False, jaa 1
 6. For-loop, juo edellisen kortin numeroarvo, jos edellisiä kortteja ei ole, juo 1.
 7. Incrementaatio, juo itse 1, seuraava juo 2 jne. Myötäpäivään.
 8. Extends, ns. mate-klooni. Määrä subclassi, joka juo aina kun sinä juot.
 9. Private, antaa immuniteetin juomiselle yhden kierroksen ajaksi, toimii kaikkeen juomiseen.
 10. If-else, Jos nostamasi kortti on punainen, juo 3, jos musta jaa 3.
 11. Metodi, sääntökortti, keksi uusi sääntö.
 12. Public, Kaikki juo,
 13. While, juo siihen asti että joku nostaa False kortin.

Säännöt ovat work in progress.

Agilejuomapeli[muokkaa]

 • 0 - Kaikki muut juo
 • 1 - Huikka itselle
 • 2 - Kaksi huikkaa itselle
 • 3 - Kolme huikkaa itselle
 • 100 - Neljä huikkaa itselle
 • 5 - Viisi huikkaa itselle
 • 8 - Kahdeksan huikkaa itselle
 • 13 - Yksi huikka kolmelle
 • 21 - Kaksi huikkaa yhdelle
 • Ääretön - Vesiputous
 • Kahvikuppi - King's Cup (
 • Siili -
 • Kysymysmerkki -