IRC-ohjeet

Kohteesta Digiwiki
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Ohjelmat[muokkaa]

Hae itsellesi sopiva IRC-clientti verkosta Esim. mIRC, Xchat, Colloquy tai Linuxissa distribuutiosi mukaista latausohjelmaa käyttäen.

Vanha palvelin[muokkaa]

Turun yliopiston IRCNet-tarpeita palvelee taNpereella sijaitseva irc.cc.tut.fi, jonne myös muinaisen irc.utu.fin osoite nykyään ohjaa. Muusta kuin yliopiston verkosta on käytettävä jotain muuta palvelinta. Epävirallinen lista löytyy esimerkiksi osoitteesta http://irc.tu-ilmenau.de/all_servers/.

Kanavat[muokkaa]

Yhdistä kanavalle #digitfuksit kirjoittamalla

/join #digitfuksit

Rohkeimmat tai jo fuksivaiheen ohittaneet voivat liittyä suoraan yhdistyksen yleiselle irc-kanavalle

/join #digit

Yliopiston palvelimella[muokkaa]

Yliopiston IT-palvelu tarjoaa käyttäjille Linux-palveluja. Palvelu pitää aktivoida ja sitä pääsee käyttämään osoitteessa linux.utu.fi. Lisää ohjeita linux.utu.fi:stä.

Yhteyden muodostaminen[muokkaa]

Ensin on muodostettava pääteyhteys yliopiston Linux-koneelle.

Yhteyden muodostaminen Windowsilla[muokkaa]

Tähän sopivia ohjelmia on Windowsillekin useita, joista putty lienee suosituin. Yhdistä ohjelmalla osoitteeseen linux.utu.fi ja syötä käyttäjätunnus ja salasanasi (se ainut salasana).

Yhteyden muodostaminen Linuxilla tai Mäkillä[muokkaa]

Linuxilla ja Mäkillä tulee käyttöjärjestelmän mukana jo ssh-pääteohjelma, jota käytetään komentoriviltä. Komentorivillä kirjoita

 ssh <käyttäjätunnus>@linux.utu.fi

eli esimerkiksi:

 ssh fgsfds@linux.utu.fi

Aukeavaan ilmoitukseen "The authenticity of host 'linux.utu.fi (130.232.203.60)' can't be established...." vastaa kirjoittamalla yes ja paina enteriä. Seuraavaksi ohjelma pyytää salasanaa, syötä se. Salasanaa ei näytetä kirjoittaessa, ei edes tähdillä tai Microsoft-pallukoilla - syötä siis salasanasi sokkona kuten me muutkin ja paina enteriä. Ohjelma kertoo jos salasana meni väärin ja pyytää syöttämään sen uudestaan.

Irssi[muokkaa]

Irssi, IRC-ohjelmista paras ja kaunein, käynnistyy komennolla

 screen irssi

Tarkalleen ottaen em. komento käynnistää irssin lisäksi ensin screen-ohjelman, joka mahdollistaa mm. irssin jättämisen käyntiin, vaikka yhteys linux-koneeseen suljetaankin.

Ekalla kerralla pitää ensin yhdistää palvelimeen kirjoittamalla:

 /server irc.utu.fi

Odottele, että yhteys muodostuu, ja kirjoita:

 /join #digitfuksit

Ruutuun pärähtää tekstiä ja olet #digitfuksit-kanavalla. Kysele mieltäsi askarruttavia asioita, tuutorit ja ehkä jopa muutkin kanavallaolijat vastaavat mielellään.

Kun ei enää nappaa ja haluat pitää taukoa, näppäilet:

 Ctrl + A, D

... ja irssisi jää pyörimään palvelimelle. Kun tärinät taas iskevät, kirjoitat komentoriville:

 screen -rd

Jos on ongelmia irssin tai terminaalin käytössä, kysele neuvoa esimerkiksi tuutoriltasi.

Aivan varmasti jossain kohtaa syntyy tarve liittyä uusille kanaville, kuten #digidigi tai #digit, joista löytyy suuri Digit-edustus. Uudelle kanavalle liitytään samalla tavalla kuin ylempänä, eli kirjoittamalla:

 /join <kanavan nimi>

Eli esimerkiksi:

 /join #digidigi

Kanavien välillä voi liikkua ctrl + n ja ctrl + p näppäinyhdistelmillä. Myös tietylle kanavalle on mahdollista siirtyä suoraa alt + <kanavan numero> yhdistelmällä. Eli esimerkiksi alt + 3 näyttää kanavan numero 3.

Pastemaximi kannattaa myös asettaa, jotta et vahingossa pastee esimerkiksi koko harkkatyön koodia. tämä tapahtuu komennolla /set paste_verify_line_count [arvo], eli esimerkiksi:

 /set paste_verify_line_count 2

Kun irc-kärpänen on puraissut, ja haluat tietää enemmän irssin käytöstä, löytyy googlella paljon hyviä irssi-ohjeita. Esimerkiksi Täältä

SSH-avaimen käyttäminen[muokkaa]

Jos salasanan naputtelu alkaa käydä vanhaksi ja wlanikin katkoo läppärisi yhteyttä minuutin välein, kannattaa ottaa käyttöön kirjautuminen SSH-avaimella. Hyvät ohjeet avainparin luomiseen linux-koneella löydät esimerkiksi täältä.

PuTTYä varten tarvitset vielä PuTTYgen-ohjelman, jolla voit muuntaa yksityisen avaimesi PuTTYn ymmärtämään muotoon. PuTTYssä autentikaatio otetaan käyttöön 1) syöttämällä käyttäjänimi asetussivulla Connection -> Data ja 2) valitsemalla äsken muunnettu avain valikosta Connection -> SSH -> Auth. Tallenna asetukset yhteysprofiiliksi - tätä profiilia käyttäen käyttäjätunnusta ja salasanaa ei tarvitse enää naputella. Pääset siis irkkiin nopeammin!

Myös Android-puhelimiin saatavilla oleva Irssi Connectbot tukee avainautentikaatiota. Avainautentikointia ei saa käyttää laitteilla, joita käyttävät muutkin kuin sinä.

Webirc[muokkaa]

Webirc on käytettävissä osoitteessa chat.ircnet.org, jossa on määriteltävä nickname, kanava (More channels) ja oikea nimi (Advanced settings).

Yleisimmät virheet #digit-kanavalla[muokkaa]

  1. Realname ei ole kunnossa.
  2. Välität liikaa wanhojen murinoista. Haukkuvat kovaa, mutta eivät pure.

Muuta luettavaa[muokkaa]

  • Myös Googlea saa käyttää.